מינרווה
מינרווה הייתה אלת החוכמה, הרפואה, האומנויות, המסחר, השירה, וגם המלחמה. נחשבת לפטרונית של עץ הזית.
הסמל שלה הוא ינשוף המייצג חוכמה. אביה הוא יופיטר ואמה מטיס.
אחד המתיתוסים מספר על ילדה בשם ארכנה שבתגאתה בכך שכישורי האריגה שלה טובים אפילו יותר משל מינרווה. מינרווה הזמינה מיד את ארכנה היומרנית לתחרות אריגה. שתי הנשים יצרו עם הנול שלהן שטיח קיר נפלא.
יצירת המופת של מינרווה הראתה את כל האלים הגדולים ובשולי השטיח תוארו כל אותם בני תמותה שקראו תיגר על האלים לשמצה. עבודתה של ארכנה הציגה אלים שונים הלובשים צורות שונות.
היצירה של ארכנה הייתה אריגה מפוארת אך מינרווה הכריזה על עצמה כמנצחת והענישה את ארכנה על תעוזתה בכך שהיכה אותה בראשה שלוש פעמים והפכה אותה לעכביש.
זהו סיפור אזהרה, אחד מיני רבים שהיה נפוץ במיתולוגיה היוונית והרומית, שלא נבון לבני תמותה להחשיב עצמם כשווים לאלים.
לעתים קרובות היא הוצגה כשהיא אוחזת בחנית ובמגן, כדי לייצג את התעניינותה במלחמה. אך לעתים קרובות ניתן למצוא אותה מציעה ענף זית לנלחמים.
היא נולדה כשאביה יופיטר בלע את אמה מטיס. הוא עשה זאת בגלל נבואה שיוצא חלציו ינצח אותו יום אחד. כשמטיס היתה בתוך צדק, היא יצרה נשק לתינוקת מינרווה. הרעש המתמיד של הכנת הנשק גרם ליופיטר כאב ראש נוראי. הוא ביקש מהאל וולקן להכות בראשו בפטיש ולפצל אותו לשניים. זה פתר לו את כאב הראש : ) ובמקביל מינרווה יצאה לעולם ממצחו של אביה צדק, כשהיא בוגרת עם כלי נשק והשריון שאמה הכינה לה.
מינרווה היא המקבילה של האלה היוונית אתנה. הרומאים למעשה טענו שזהו אותו פנתיאון אלים רק תחת שמות שונים.
אף על פי שהיא הושוותה לאלה היוונית אתנה, מינרווה הייתה במקור מהאטרוסקים, שהיו עם שחי באותו מקום לפני שרומא התקיימה. לאלה הקדומה לפני שקראו לה הרומאים מינרוווה, קראו מנסווה Meneswa, שפירושה “המודדת”.
מינרווה הייתה חשובה מאוד לרומאים ונחשבה לפטרונית של רומא, ביחד עם ג’ונו וצדק.
היא הייתה גם אחת משלוש “אלות בתולות” במסורת הרומית, שנשבעו לעולם לא להתחתן, אלא להתמסר ליצירותיהן. וסטה ודיאנה הן 2 האלות הבתולות הנוספות.
מינרווה נחגגה במגוון פסטיבלים ברומא העתיקה. המפורסם בהם היה Quinquatrus, שהוקדש לה ולמארס אל המלחמה. נחגג בין 19-23 במרץ כאשר נשים התייעצו עם מגידי עתידות, הוצגו דוברים, משוררים והצגות לאורך כל החג. היום האחרון הסתיים בקרבות גלדיאטורים.