רונים- קסם נורדי עתיק ומכושף

במעמקי הצללים של אירופה הצפונית, צצה מערכת כתיבה מסתורית וחידתית המכונה רונים. הסיפור של הרונים הוא מסע בזמן, תרבות ושפה, שפותח לנו מרבד של קסם.

אלפבית רוּני הוא שם של כתב עתיק ששימש שבטים נורדיים עתיקים, ולכל אות יש משמעות. המונח רון או רונה פירושם סוד, לחישה או מסתורין.

בגלל השבטים הנודדים נוצרו בו וריאציות שונות.
באלפבית הרוני העתיק והמקובל שנקרא גם “פות’ארק” (Futhark) יש 24 סימנים. כל סימן הוא רון.

פות'ארק נקרא כך על שם הצליל של ששת האותיות הראשונות באלפבית הרוני.

רונים או רונות?

אפשר גם וגם… מכיוון שהאנרגיה שעולה לי מהם היא אנרגיה זכרית חזקה, אני קוראת להם רונים.

מאפיינים עיקריים של הרונים

צורות זוויתיות וישרות: רונים מורכבים בדרך כלל מקווים ישרים וצורות גיאומטריות פשוטות, מה שהפך אותם למתאימים היטב לגילוף במשטחים קשים כמו עץ, אבן ומתכת.

צליל וסמליות: רונים שימשו הן כאותיות בכתבים אלפביתיים והן כסמלים בעלי משמעויות עמוקות יותר.
לכל רון יש צליל ספציפי, ואליו קשורות קונוטציות סמליות או מאגיות.

שימושים מרובים: לרונים היו מגוון שימושים בחברות הגרמניות והנורדיות הקדומות. הם נכתבו על מצבות, כלי נשק וחפצים אישיים. שימשו גם בגילוי עתידות ובקסם, לעתים קרובות הם מגולפים על חפצים כדי להחדיר בהם תכונות הגנה או העצמה מסוימים הקשורים ברון.

משמעות תרבותית: הרונים נטבעו עמוק בתרבות ובדת של העמים הגרמאניים והנורדים. הם הופיעו בצורה משמעותית במיתולוגיה הנורדית והיו קשורים לאלים שונים.

חשיבות היסטורית: מקומות בהם נמצאו רונים עתיקים, מספקים תובנות היסטוריות ולשוניות חשובות, על השפות והתרבויות הגרמניות המוקדמות. הם מקור מידע חיוני להבנת המסורות וההיסטוריה של החברות העתיקות הללו.

רונים וג.ר.ר טולקין

כן, רונים מוזכרים ב"הוביט" ו"שר הטבעות". טולקין היה בלשן והיה לו עניין עמוק בשפות ובמערכות כתיבה, מה שבא לידי ביטוי ביצירותיו.

הנה כמה מקרים שבהם רונים מופיעים בספריו של טולקין:

מפת האוצר: רונים ממלאים תפקיד משמעותי בסיפור “ההוביט”. המפה שמובילה אל ההר הבודד והאוצר שבתוכו, כתובה ברונים. המפה ניתנת לבילבו באגינס על ידי חבורת הגמדים של תורין, אך הרונים עליה מוסתרים וניתן לחשוף אותן רק לאור הירח ביום דורין. (כשהירח האחרון של הסתיו והשמש נמצאים יחדיו ברקיע)

הדלתות של דורין: ב"אחוות הטבעת", האחווה נתקלת בדלתות דורין, המכונה גם השער המערבי של מוריה. על הדלתות הללו יש רונים, שבסופו של דבר גנדלף מפענח אותם כדי לפתוח את הדלתות.

הטבעת האחת: ב”שר הטבעות” הכתובת על הטבעת כתובה בלשון השחורה של מורדור והיא צורה של רונים.

השימוש של טולקין ברונים בעבודותיו מוסיף עומק לפנטזיות שעליהן הוא מספר, ומשקף את אהבתו לשפות עתיקות. השימוש ברונים ביצירותיו מתקשר גם לנושא של ידע נסתר וחשיבות ההבנה של שפות עתיקות וחוכמה כדי להתקדם בסיפור.

לגלות את המיסתורין

אז אמרנו שמשמעות המילה רונים- זה לחישה, סוד, מיסתורין, ואכן הרונים קוראים לנו לחקור את הסודות והמיסתורין שהם לוחשים לנו. כל מי שנכנס אליהם, מבין אותם קצת אחרת.

הם מפעילים בתוכנו תת מודע קולקטיבי, מחברים אותנו לאינטואיציה שלנו ופותחים בפנינו עולם של קסם. לא תמיד כזה שמוכר בלימוד ראשוני (בכל זאת, ויקינגים) אבל בהחלט מעורר את הנשמה העתיקה.

הרון בתמונה שמו “אותלה”. הוא הרון שסוגר את מערכת הפות’ארק העתיק ומשמעותו מורשת. 
מורשת זה ערכים, ערכי היסוד שלי, זה השושלת שלי, זה אבות קדומים. זה לגלות את השורשים שישאירו אותנו מקורקעים ומאוזנים ובהשלמה עם עצמנו.

סמליות עתיקה

הרונים מזכירים את האיי צ'ינג (ספר התמורות הסיני). אפשר לומר שבמובן מסוים הם האיי צ'ינג של הוויקינגים.

כפי שאיי צ'ינג עוסק בקטבים, כך גם ברונים ניתן למצוא אותם. בעוד שבאיי צ’ינג הקטבים מכונים yin ו-yang, הקטבים ברונים הם אש וקרח – דימויים שהויקינגים חי ונשמו.

הרבה רונים מדברים על הקטבים הללו ועל מרווח שלם שביניהם.

כמו הסמליות של הטארוט, שאינה מסתיימת בתמונה בלבד, גם הסימבוליזם הרוני אינו נעצר בצורת הרון.

המטרה בשימוש ברונים היא לאפשר לסמליות לחלחל עמוק לתוכנו, וליצור גשר בין החלק המודע, החושב, הלוגי, לחלקים עמוקים יותר בתוכנו, פחות מודעים, פחות נגישים, מעין זכרון עמום שרוצה לעלות אל פני השטח.

מה אפשר לעשות עם רונים

לפתח את האינטואיציה שלנו, ללמוד שפה חדשה שפותחת אותנו לידע נוסף, להשתמש בהם לחיזוי, לשאול אותם שאלות, לעשות איתם מדיטציה, להשתמש בהם כמערכת ריפוי, והחלק הכייפי ביותר בעיניי- שימוש למטרות מאגיות.

במהלך המאה השבע עשרה רצו לאסור את השימוש ברונים באיסלנד, מכיוון שהכנסייה חששה שיש קשר בין הרונים, כישוף ופגאניות.

יש עוד הרבה שימושים לרונים כמו מזמורי רונים מדיטטיביים שנקראים גלדור- זוהי שיטה עתיקה מאוד ויש אומרים ששימשה גם כעזרה להתעברות, הריון ולידה ויש גם שימושים שהתפתחו מאוחר יותר כמו מודרות גוף (מעין מדיטציה בתנועה, כשהגוף עצמו יוצר את מבנה הרונים).

איך הגיעו הרונים לעולם

אודין נחשב לפטרונם של הרונים.
על פי המיתולוגיה הנורדית האל אודין פנה אל "עץ העולם" (ייגדרסיל) על מנת שיגלה לו את סודות היקום.

העץ הורה לו לקבע את עצמו במהופך עליו במשך תשע יממות רצופות. חוויה הזו היתה עבור אודין כמו לידה מחדש. בתום תשעת הימים הוא ראה בעיני רוחו את הרונים.

אודין הוא ראש האלים במיתולוגיה הסקנדינבית. אל השמים, החכמה והמלחמה. אודין היה גם אל התרבות והשירה. היה פטרונם של המדעים, נחשב כאמור למי שהביא את הרונים לעולם. שלט בשמים ובארץ.

המעשים של אודין במיתולוגיה הנורדית מתבצעים בהקשר של מסע בלתי פוסק וחסר רחמים אחר חוכמה רבה יותר, כמו למשל הדרך בה איבד את אחת מעיניו.

אודין ביקש ללגום מבאר החוכמה ליד שורשיו של הייגדרסיל, אך על באר החוכמה שלט מימיר- אל מים ענק, שדרש את העין של אודין כדי שירשה לו לשתות מהמים ולהתחבר לחוכמה שתאפשר לו לדעת הכל.
אודין עקר את עינו בלי היסוס ושתה מהמים.

אלים נוספים מהמיתולוגיה הנורדית הקשורים לרונים

פרייה– אשתו של אודין (ביחד איתו הם נחשבים לשמאנים הגדולים בקרב האלים)  לה מוקדשים 8 הרונים הראשונים.

הלה– אלת המתים לה מוקדשים 8 הרונים באמצע.

ת’ור– בנו של אודין. מגן האנושות, אל הברק והרעם. מוקדשים לו 8 הרונים האחרונים.

כל 8 רונים הם אטה, וכל אטה מוקדשת לאל נורדי אחר, ועל כל אלו מנצח אודין.

הרונים אינם צעצועים שמשחקים איתם. צריך לכבד אותם כשאנו באים לעבוד איתם. לכל רון יש אנרגיה חזקה, ישות אנרגטית שמחוברת אליו, ויש להפעיל אותם עם כוונה נכונה וכבוד.

כשאנחנו עובדים איתם בצורה ראויה, הם יעבירו אותנו חניכה ויקחו אותנו יד ביד למסע של קסם.

כלי אנרגטי עוצמתי ביותר. 
בסדנה ניתן דגש על שימוש ברונים כקמעות וסמלים אנרגטיים
ולא לפריסות ניחוש.

אפשר לשתף: