אפשר לשתף:

אשרה- אם האלים. האלה שנגדעה

בין הדמויות הנשיות של המזרח הקדום, אשרה היא אחת המרכזיות, אך גם מהנעלמות ביותר.
היא מוזכרת במקרא, בכתובות עתיקות, ובמחקר הארכיאולוגי כישות נשית מקודשת, שעמדה במרכז הפולחן הדתי של עמי כנען והאזור.

אשרה מזוהה לעיתים כ"אם האלים", ולעיתים מופיעה כבת זוג לאל העליון, באוגרית זהו אֵל, ובכמה ממצאים יש רמזים לזיקה בינה לבין יהוה.
עם השנים ובעיקר עם עליית המונותאיזם היהודאי, שמה של אשרה נמחק, דמותה הודחקה, והפולחן שלה הוצג כסטייה מהאמונה הנכונה.

מונותאיזם יהודאי ולא יהודי. אנחנו מדברים על שלב מוקדם בהיסטוריה- תקופת ממלכת יהודה, הרבה לפני גיבוש הדת היהודית כפי שאנו מכירים אותה היום.
בממלכת יהודה, האמונה הייתה עדיין בתהליך גיבוש, וכללה לעיתים גם פולחנים מקומיים מקבילים (כמו אשרה לצד יהוה).
"יהודי" הוא מונח מאוחר יותר, שמתאר את הדת שהתפתחה אחרי חורבן בית ראשון וגלות בבל, והפולחן צומצם לאל אחד ולמקדש אחד.

איך דמות כל־כך מרכזית נעקרה כמעט לחלוטין מהזיכרון התרבותי?
ומה בכל זאת נותר ממנה, בשפה, בסמלים, ובתודעה?

מה אנחנו יודעות על אשרה?

אשרה היא אחת הדמויות הנשיות החשובות והמורכבות בפנתאון של המזרח התיכון הקדום. הדמות שלה מופיעה במקורות שונים, טקסטואליים וארכיאולוגיים, והיא מזוהה כאלוהות מרכזית בתרבויות הכנעניות והאוגריתיות. במקורות רבים אשרה נושאת מאפיינים של אם אלוהית, מקור בריאה, ועקרון חיים שקט ועמוק.

אשרה במקרא

בכתבי התנ"ך, המונח "אשרה" מופיע קרוב ל־40 פעם, אך כמעט תמיד בהקשר של גינוי או השמדה. היא מוצגת לא כישות אלוהית של ממש, אלא כ"פסל", "עץ", או "עמוד" שיש לעקור ולהשמיד.

  • "וַיִּקַּח אֶת הָאֲשֵׁרָה וַיִּשְׂרֹף בַּנָּחַל קִדְרוֹן" (מלכים ב' כג)
  • "וְהִכְרַתִּי אֶת־פְּסִילֵיךָ וַאֲשֵׁרֶיךָ מִקִּרְבֶּךָ" (מיכה ה י"ב)

יחד עם זאת, כמה מהאזכורים רומזים לכך שמדובר לא רק באובייקט פולחני, אלא בישות שעמדה בלב פולחן עממי, במקביל או אף בצמידות לפולחן יהוה.

כתבים חוץ־מקראיים: אוגרית, כתובות, שמות פרטיים

בכתבים שנמצאו באוגרית (ראס שמרה, סוריה), אשרה מתוארת כאֵם האלים ולעיתים בת זוגו של אל, ראש הפנתאון הכנעני. היא נחשבת לאלה של ים, חכמה, פריון ושלום. היא מופיעה כישות עצמאית, בעלת חשיבות שמימית.

בנוסף, כתובות עבריות שנמצאו מתקופת בית ראשון (שנמצאו בח'ורבת כונתילת עג'רוד, אתר ארכאולוגי חשוב בחצי האי סיני) מכילות נוסחים דוגמת: "ברוך אתה ליהוה ולֲאֲשֵׁרָתוֹ" מה שמראה שהיתה חלק מהפולחן המקומי הקדום לפני הריכוז המונותאיסטי בירושלים.

כאן מופיעה אשרה כבת זוג של יהוה, מה שמעורר דיון בקרב חוקרים:
האם הכוונה לאֵלה עצמאית?
או אולי למושג מופשט (כמו "שכינה")?
או שמדובר עדיין בעמוד פולחני?
רוב הדעות המחקריות נוטות להכיר בכך שאשרה הייתה במאות ה־9–8 לפנה"ס חלק מהפולחן הפוליתאיסטי ביהודה, לפחות ברמה המקומית או המשפחתית, בטרם הודרה לחלוטין מהקאנון.

כשאשרה הייתה בת זוג של אל עליון, זה לא היה רק סיפור מיתי, זה ייצג את הסכמה התרבותית־פוליטית של אותה תקופה- שהשלטון השמימי (תמיד בא גם עם הארצי) צריך לכלול גם כוח נשי.
כשבשלב מסוים הוצאה מהפולחן והוגדרה כסטייה, זה שיקף שינוי אידיאולוגי עמוק: מעבר ממודל שבו גם נשים ואלות שותפות במבנה הקיום, למודל מונותאיסטי ופטריארכלי יותר, שמרכז את הסמכות בדמות זכרית יחידה (יהוה).

יותר מזה. לאשרה הייתה גם משמעות פוליטית במאבק על מרכזיות הדת.
הדת בישראל הקדומה לא הייתה אחידה. בניגוד לדימוי המאוחר של מונותאיזם סדור ואחיד, במציאות התקיימו פולחנים מגוונים בנקודות שונות בממלכה, לרוב בבמות מקומיות, בערים ובכפרים, כשהכוהנים המקומיים ניהלו את הפולחן בהתאם למסורות מקומיות. הפולחנים האלו כללו גם את אשרה, לעיתים לבד ולעיתים לצד יהוה, מה שמרמז על כך שהאמונה העממית ראתה בשניהם ככוחות פועלים יחד כזוג שמימי.

המצב הזה לא היה מקובל על הכוהנים בירושלים,  שביקשו לרכז את הסמכות הדתית במקדש בירושלים בלבד, ולטהר את הפולחן מכל השפעה זרה או עממית, כולל פולחנים מקומיים לאשרה, לבעל, ולאלים ואלות נוספים.

במהלך המאה ה־7 לפנה"ס, במיוחד תחת המלך חזקיהו ובהמשך יאשיהו, התרחש תהליך מואץ של חיזוק המונותאיזם שכלל רפורמות שבהן נהרסו הבמות המקומיות, והוגדר שאסור לעבוד את יהוה מחוץ לירושלים.

למה רק בירושלים? כאשר יש במות בכל כפר, יש גם כוהנים מקומיים, סמכות מקומית, פולחן מקומי, וקשה לשלוט על הנרטיב. כשכל הסמכות מרוכזת בירושלים, אפשר לקבוע מהו האל היחיד, איך לעבוד אותו, ואיזו זהות דתית נכון לאמץ.
במסגרת הרפורמות הוחרמו גם פסלי האשרה מהמקדש בירושלים עצמו, מה שמצביע על כך שעד אותה תקופה, כנראה אשרה הייתה חלק מהפולחן הרשמי.

אשרה- אם האלים ואלה עליונה

הכינוי החוזר לאשרה הוא "אם האלים" באוגריתית, מה שממקם אותה במעמד ראשוני ומקודש- אלה שמולידה את שאר הכוחות האולימפיים.
בעולם שבו אלים זכריים קיבלו תפקידים של שלטון, ברק, מלחמה וגורל, אשרה מגלמת את המרחב הראשוני שממנו נובעים החיים עצמם: אדמה, חיות, עצים, גוף, המשכיות.
יש המזהים בה את האם הארכיטיפית, הקדומה מכל.

האם של האלים- לא רק אם ביולוגית, אלא אם קוסמית

כאשר אשרה מתוארת כ"אם האלים", הכוונה היא לא רק לאם ביולוגית שיולדת ילדים לאל עליון, אלא לדמות נשית שמגלמת יסוד קיומי עמוק- תודעת מקור שממנה יוצאים יתר הכוחות האלוהיים.
זוהי אם קוסמית, שמקבילה לדמויות דומות בפנתאונים אחרים, כמו גאיה היוונית, נוט המצרית, תיהמת המסופוטמית. כולן נושאות איכות של ההכלה הגדולה. הן הרחם של הבריאה.

אשרה, כמו אחרות, אינה רק מולידה, היא מרחב, היא יסוד ראשוני שממנו נובעים שמיים, אדמה, ים וכוחות הבריאה. דרכה משתמר החיבור בין נשיות, טבע, מחזוריות חיים וקדושה. וכאשר היא נדחקת מן המרכז התיאולוגי, נמחקת עמה לא רק דמות מסוימת, אלא תפיסה שלמה של נשיות אלוהית כמחוללת ההוויה.

העלמותה של האם הקוסמית מפולחני המרכז הייתה לא רק שינוי דתי אלא גם שינוי תודעתי-מעבר מתפיסת עולם רבת־ממדים, שבה האלוהות חיה בכל תחום, למבנה ריכוזי, היררכי, גברי, שמרכזו במקום אחד ובדמות אחת.

בגלל שזה נושא מהותי בעיניי שקשור לתפיסת העולם שלי ממנה אני כותבת ומלמדת, אני ארחיב מעט על אימננטיות לעומת טרנסדנטיות.

אימננטיות: אלוהות שנמצאת בתוך העולם

בתרבויות רבות של העולם העתיק, האלוהות לא חיצונית לעולם. היא שוכנת בתוכו, נוכחת בעצים, באדמה, בגוף, במיניות, בדם, בשמש, בחלב אם, במקדש ובשדה.
הנשגב והמקודש אינם מופרדים מהיומיום, אלא להפך, מקיפים את הכל.

אשרה, כאלת עץ ואם האלים, היא ביטוי קלאסי לזה. היא לא מרוחקת. היא נוכחת בתוך המציאות, בתהליך הצמיחה, בדם הווסת, ברחם, בקשר עם האדמה. זוהי אימננטיות- אלוהות שבתוך הקיום, לא מעליו.

טרנסנדנטיות: אלוהות מחוץ לעולם

עם עליית המונותאיזם, מתגבשת השקפה חדשה: האל אינו חלק מהעולם, אלא נשגב, נבדל, עליון, מעבר לכל חומר. הוא בורא אך לא נברא. קובע חוקים אך לא מושפע מהם.
זהו מעבר לתפיסה טרנסנדנטית, שבה האלוהות קיימת מחוץ למציאות, במרחק.

וכשזה קורה, האם הקוסמית, העץ המקודש, הגוף הנשי והאדמה עצמה, מאבדים את מעמדם הקדוש. מה שהיה פעם ביטוי של בריאה, הופך בהדרגה לעבודת אלילים.

מה נעלם, ומה נשמר?

התודעה האימננטית לא נעלמה מהעולם, היא הודרה מהמרכז התרבותי מערבי, אבל היא נשמרה ועדיין מתקיימת במרחבים שבהם לא עברו את המהפכה המונותאיסטית או המערבית במלואה:

  • בקרב שבטים אינדיאנים, יערות הגשם, תרבויות אפריקאיות ואבוריג'יניות
  • וגם במאגיה עממית, קהילות מבוססות נשיות, ובפולחנים מקומיים שונים

שם, עדיין אפשר למצוא את האלוהות בתוך הנהר, בתוך האש, בשדה, בגוף. שם, אלוהויות הן לא רק סמל, אלא כוח חי.

אשרה ודמויות מקבילות לה כפנתאון אם

אשרה (Ašerah) 
מתוארת כ"אם האלים", ובפולחנים כנעניים מוקדמים שוכנת על עץ החיים או לצד עץ מקודש, ממנו יוצאים יתר האלים. כלומר, היא שורש קיומי, לא רק דמות־אם רגשית.
כשהיא נזכרת כאשתו של "אל" (האל העליון בפנתאון הכנעני), היא יולדת ממנו את שלושים ושתיים הבנים, שהם יתר האלים.

תיהמת\תיאמת (Tiamat) במסופוטמיה
אלת תהום קדומה, שממנה נבראים האלים. אמנם היא נהרגת במיתוס הבריאה (אנומה אליש), אבל היא מקור כל הבריאה והחומר הגולמי שממנו נוצרת ההוויה.

תיהמת, בדומה לאשרה, מייצגת כוח כאוטי אך מוליד, והמרד נגדו הוא חלק מהיווצרות סדר קוסמי חדש.

גאיה (Gaia) במיתולוגיה היוונית
אלה אם שמולידה את אוראנוס (השמיים), את ההרים ואת פונטוס (הים). ממנה נוצרים יתר האלים.
גאיה היא לא רק אם ביולוגית, אלא היסוד הארצי הראשוני, שממנו כל דבר נובע, כולל אלי השמיים עצמם.

נוט (Nut) במצרים
אלת השמיים, שמולידה את האלים המרכזיים: אוסיריס, איזיס, סת וחור (הורוס הקדום). היא סוגרת את השמים כקשת מעל הארץ, ומדי ערב "בולעת את השמש ויולדת אותה מחדש בבוקר".
כאן, האם היא גם מעגל הזמן, ולא רק שורש ביולוגי.

זוהי רק רשימה חלקית ויש עוד הרבה אלות אמהות- כארכיטיפ האם הגדולה, כדוגמת:

  • מאגנה מאטר הרומית (למאמר)

  • פאצ'אממה מהאינקה 

  • דאנו מיתולוגיה קלטית (למאמר)

  • אמא נוּנוּ מיתולוגיה סינית

  • וכמובן אמא אדמה (Mother Earth) – דמות אוניברסלית שנמצאת בתרבויות רבות.

אלת העץ והעמוד

כשאנחנו פוגשות את אשרה, אנחנו פוגשות לא רק אלה, אלא גם עץ. (למאמר על הממלכה הסמלית של העצים)

המילה "אֲשֵׁרָה" מופיעה במקרא פעמים רבות, אך לא תמיד ברור למה היא מתייחסת. לפעמים זו האלה עצמה, לפעמים פסל, עמוד עץ פולחני, או פשוט עץ נטוע במקום מקודש.

הבלבול הזה הוא לא מקרי. הוא חושף לנו עומק שהיה מובן מאליו בתודעה הקדומה, אך נעלם עם הזמן: האלה והעץ לא נפרדים. העץ הוא לא רק סמל שלה, הוא היא.

מה מסמל עמוד העץ?

במזרח הקדום היו נוהגים להציב עמודים פולחניים, לרוב עשויים מעץ, במרחבים פתוחים או סמוך למקדשים. העמודים האלו שנקראו גם הם "אֲשֵׁרוֹת" שסימלו את נוכחות האלה.
הם שימשו כתזכורת מוחשית לאלת הפריון, כמוקד טקסים לחיבור לאדמה, מחזורי חיים, חגים עונתיים, מקום מפגש של נשים, מרפאות, כהנות. העמוד כשלעצמו, נושא משמעויות עמוקות: 

שורשיות. כמו עץ, המחבר בין שמיים לארץ
עמידה. נוכחות שאינה זזה, כמו עמוד תווך
גוף. ציר אנרגטי חי, נטוע, מלא חיים

האם האשרה היא האלה או העמוד?

יש הרואים באשרה כינוי לאלה עצמה, אלת עצים, אם האלים, זוגתו של אל.
אחרים מפרשים "אֲשֵׁרָה" כעמוד פולחני בלבד, כלומר סמל או מבנה, אך לא דמות חיה.
ויש שמציעים לראות בכך איחוד. האלה מתגלמת בעמוד.

זה מלמד אותנו שבתרבות שבה האלה והעץ היו אחד, לא הייתה הפרדה בין טבע לרוח, וכשנכרתו האשרות, לא רק עמודים נכרתו, אלא תודעה שלמה. תודעה שראתה באישה, בעץ ובאדמה חלק מהשדה המקודש של החיים.

האם כריתת העצים הגדולים, הקדומים, שהתקיימו על פני כדור הארץ ושבתקשורים רבים מדברים עליהם, קשורה לכריתת האלוהות הנשית מהעולם?

התשובה, ברמות רבות, היא כן. גם היסטורית, גם סימבולית, וגם תודעתית.

עצים קדושים ואלוהות נשית= קשר עתיק.
בתרבויות רבות בעולם, העץ הגדול, במיוחד אם הוא עתיק, רחב־גזע, גבוה או פורה ,היה מקודש. הוא לא רק סימן את נוכחות האלוהות, הוא היה התגלמות שלה.

בכנען, העצים היו חלק בלתי נפרד מפולחן אשרה.
במיתולוגיה ההודית, עץ האשווטה (פיקוס קדוש) הוא ציר העולם.
במיתולוגיה הנורדית, עץ יגדראסיל מחבר שמיים, אדמה ותהום.
ובאפריקה, עצי הבאובב הם מאגרי חיים וידע.

כריתת העצים = גירוש האלוהות.
ברגע שתרבויות מונותאיסטיות פטריארכליות ניסו למחוק את האלוהות הנשית ולהחליף אותה באל אחד, בלתי נראה, בלתי נגיש, הן נאלצו לכרות גם את הסמלים שדרכם נוכחה האלה.
האשרה נכרתה, גם כעמוד וגם כעץ.
חורשות מקודשות נשרפו או הוסבו למרחבים חקלאיים.
טקסים נשיים טבעיים הפכו למוקצים.

וכך, במובן עמוק, כריתת העצים הייתה פעולה נגד נוכחות האם. זה לא היה רק משאב. זה היה דיכוי של גוף ותודעה.

ומה לגבי עצי הענק?

יש תיאוריות (חלקן מיתולוגיות אלטרנטיביות) שמדברות על כך שבעבר הרחוק היו כאן עצים ענקיים. עצים עצומים שנכרתו או נעלמו.
בין אם זה מיתוס או זיכרון קולקטיבי, הסיפור הזה משקף את התחושה האנושית שמשהו גדול נגדע. לא רק פיזית, אלא נפשית ורוחנית.

האם זה קשור לאלוהויות? כנראה שכן. בדיוק כפי שאשרה היא גם האלה וגם העץ, כך כריתת העצים היא גם חיסול של תודעה.

האלה שנגדעה- העלמותה של אשרה

המקרא לא מותיר מקום לספק: אזכורים לאשרה כמעט תמיד מגיעים בהקשר של ציווי להשמיד, לגדוע, לעקור.

"וְנִתַּצְתֶּם אֶת מִזְבְּחֹתָם… וַאֲשֵׁרֵיהֶם תִּשְׂרְפוּן בָּאֵשׁ" (דברים י"ב, ג')
"גַּם מַכְתֵּבוֹת עָשָׂה וַיִּכְרָת אֶת הָאֲשֵׁרָה מִבֵּית ה'…" (מלכים ב', כ"ג, ז')

מפרשנים שונים עולה שהאשרה ייצגה כל מה שהאל האחד -גברי, שמימי, מופשט, ביקש להוציא מן המחנה:  גוף, פריון, טבע, נשיות, מיניות.

האם זהו פחד מהנשיות הקדושה?

אפשר להבין את ההתנגדות כתיאולוגית, אבל אפשר גם לראות בה תגובה רגשית־תרבותית עמוקה יותר-פחד מתודעה שלא נשלטת. (נדבר בהמשך גם על לילית. אמנם לא אלה, אבל ישות משמעותית לתפיסה הזו)
האלה לא נזקקה למתווכים. היא הייתה נגישה, פועמת, ארצית. אפשר היה לפגוש אותה בעץ, בטקס לידה, בחורשה שמורה.

וכשהכוח עבר לממסד גברי שמתנהל מתוך חוקים, ספרים, מקדש מרכזי- כוח נשי אימננטי נתפס כאיום. עם השנים, הפולחן הגלוי של האשרה נעלם, אך הזיכרון לא נמחק. 

אשרה- האם שלפני הפיצול

איזה פיצול? הכוונה לפיצול מיתולוגי ותודעתי שהתרחש בתרבויות רבות, מהאם הכוללת לדמויות שונות.

ברוב התרבויות הקדומות מאוד, האלוהות הנשית נתפסה כהוויה הכוללת גם חיים וגם מוות, גם רכות וגם גבול, גם מיניות וגם הזנה.

האם־הקדומה, כמו אשרה, כמו נינהורסג השומרית, או גאיה, היו הכול.
אבל בהמשך, נוצרה תנועה של פיצול. במקום אלה אחת שמכילה הכול, נוצרו כמה אלות, שכל אחת מייצגת רק תכונה אחת.

וכך הפכה האם הגדולה ל:

  • אלת אהבה
  • אלת מלחמה
  • אלת לידה
  • אלת מוות…

הפיצול הזה הוא גם מיתולוגי וגם תודעתי תרבותי.
הוא משקף תהליך של איבוד הסינתזה הנשית והמעבר למערכת היררכית וגברית יותר, שמבקשת לשלוט גם באלוהות.

אז לפני הפיצול אשרה היתה תודעה שקטה, מרחב שהוא תשתית. לא מיניות לוהטת כמו עשתרת, ולא זעם לוחמני כמו ענת.
אלא תודעה נשית שקטה, קרקעית, רחמית, שמכילה את כל הקצוות מבלי להיגרר לאף אחד מהם. 
שורש. אם. אדמה. מתוכה יכלו לצמוח גם האֵלות האחרות, כל אחת בדרכה.

אפשר לראות באשרה את ארכיטיפ האם הגדולה. כמרחב שמכיל את הבריאה כולה. היא התנוחה היציבה שבתוכה כל השאר קורה.

בתקופה של אלות סוערות וסיפורים דרמטיים, אשרה בולטת דווקא באי הדרמטיות שלה.
היא מופיעה בעמוד, בעץ, בנוכחות שקטה, ואולי לא במקרה, היא הייתה אלה שהכי קשה היה להכחיד. היא לא נעלמה בבת אחת, אלא הודרה בהדרגה, אך נותרה עומדת בפינות השוליים, בכתובות, בפולחן הנשי, ובמנהגים שהמשיכו להתקיים גם כשהדת הרשמית כבר ניסתה לשכוח.

מאיפה אנחנו לומדים שהיה קשה להכחיד אותה?

שמה מופיע שוב ושוב בתנ"ך , למרות כל הניסיונות למחוק

התנ"ך לא רק מתנגד לה, אלא גם חוזר ומזכיר אותה שוב ושוב:

"וַיַּסֵּר אֶת הָאֲשֵׁרָה מִבֵּית יְהוָה" (מלכים ב', כ"ג)

"וְלֹא סָרוּ מִן הַחֲטָאוֹת… גַּם הָאֲשֵׁרָה עָמְדָה בְּשָׁמְרוֹן" (מלכים ב', י"ג)

עצם העובדה שהיא עדיין "עומדת", בזמן שחוקים דתיים כבר נאכפו, מצביעה על קושי ממשי לעקור את פולחנה.

כתובות וממצאים ארכאולוגיים רבים

כל אלו מראים שאשרה עדיין הייתה בשימוש גם בתוך הקשר יהודאי, ולא רק "אצל העמים". בנוסף, נמצאו עמודים, פסלים ודמויות פולחניות שזוהו עם אשרה באזורים שונים, ולאורך תקופות שונות.

המשכיות בזיכרון העממי

גם אחרי שנעלמה מהשיח הרשמי, תודעת האלה אם, העץ הקדוש, החורשה המקודשת, נמשכו כמנהגים עממיים, לעיתים בלי מודעות לכך שמקורם באשרה.

נשים המשיכו לפקוד עצים, מקומות קדושים, להדליק נרות, לשתול, וכל אלו הם ביטויים של זיכרון נשי קדום מאוד.

היא לא גלגול של אף אחת, אלא מקור

ענת, עשתרת, אישתר ושאר האלות- באות והולכות, לעיתים מתחלפות או מקבלות שמות חדשים. אבל אשרה היא שורשית ולא הוחלפה, אלא הודרה.

אשרה בתודעה העכשווית

דמותה של אשרה מהדהדת גם בימינו, כתשתית שקטה של קיום נשי שורשי. אשרה היא לא אלה דרמטית או זועקת, אלא דוממת, שקטה.

בעידן של רעש, ניתוק מהטבע, וקריסת מערכות ומשמעות, הקריאה אל האם הקדומה, אל העץ, אל הקרקע, מקבלת עומק חדש.

אשרה מזמינה אותנו להיזכר במה שתמיד היה שם ותמיד יהיה: יציבות, הזנה, שורש.